Ingenieursbureau uit Hoogstraten | 3D Cadworks

Case Studies

filter op categorie

Samen met een klant uit de nucleaire sector hebben we een stofzuiger aansluitstuk ontwikkeld voor gebruik onder water. Deze stofzuiger wordt gebruikt om RVS spanen op te zuigen die ontstaan tijdens het verwerkingsproces onder water, waardoor de spanen niet meer onderaan in het waterbad belanden.

We zijn samen met de klant gestart met het ontwerpen van het model. Vervolgens hebben we verschillende stromingssimulaties op het ontwerp uitgevoerd om het ontwerp verder op punt te stellen. Nadien werd het ontwerp voor prototyping ook ge-3D-print.

lees meer

FRC ontwikkelt Greenspray, een spray-systeem waarbij het drijfgas niet schadelijk is. De uitdaging waarmee ze bij 3D Cadworks aanklopte bestond uit het constant houden van de spray. Het is zeer belangrijk dat de uitstoot van de spray constant is.

Concreet betekent dit dat er een gecontroleerd werkend systeem van het spuitsysteem ontwikkeld moet worden. Aangezien dit een enorm gevoelig en klein systeem is, is het belangrijk een werkend prototype te hebben dat gemaakt is met machines die massaproductie aankunnen. Bijvoorbeeld spuitgietmachines. Daarom helpt 3D Cadworks buiten met de engineering ook met het nameten van de onderdeeltjes.

lees meer

REALISATIE // hoedenmallen

Cap’a di Carina - hoedenmallen

De markt van hoedenmallen is zeer beperkt, niet alleen in België maar ook internationaal. In België is er slechts 1 leverancier, bijgevolg dus een zeer beperkt en weinig divers aanbod. Cap’a di Carina stelde dit gat in de markt vast en wou hierop inspelen door hoedenmallen van de jaren ’30, ’40 en ’50 terug in omgang te brengen. Hoedenmallen uit die tijd zijn te klein voor de gemiddelde hoofdgrootte van nu. Cap’a di Carina wou deze oude mallen door middel van software vergroten en hier sets van produceren. Een kolfje naar de hand van 3D Cadworks dus.

3D Cadworks creëerde een stappenplan om de bestaande oude hoedenmallen aan te passen en te reproduceren in de hedendaagse afmetingen. Naast dit stappenplan werden de verschillende sets geproduceerd. Dit betekent dat de oude mallen werden ingelezen, manueel of via 3D tasting en 3D scanning. Op basis van die informatie werd er een 3D model gecreëerd dat aanpasbaar is naar maatvoering en vorm. Tenslotte werden de sets hoedenmallen afgeleverd aan de geselecteerde partij voor productie.

www.carinamarcon.exto.be

lees meer

REALISATIE // gliding support

Aertssen – gliding support

Bij werkzaamheden aan een raffinaderij op Exxconmobil moesten er 36 buizen met een lengte van 32m vervangen worden. Aertssen stond in voor het transport van deze buizen. Zij stelden hiervoor 2 mobiele kranen ter beschikking. De engineering van een gliding support voor deze buizen was de opdracht voor 3D Cadworks.

Om buizen van verschillende diameter binnen te brengen in de oven, was de opzet een aanpasbaar frame te bouwen wat moest bijdragen tot extra veiligheid. Dat de machinisten geen zicht hadden op de werkzaamheden en aangestuurd werden via portofoons was een bijkomende moeilijkheid waarmee rekening gehouden werd bij de ontwikkeling van deze tool.

Het engineering traject startte met een 3D scan van het terrein bij Exxconmobil. Vervolgens werd het terrein in 3D gemodelleerd. Eens het terrein in kaart gebracht was kon de engineering van het frame van start gaan. Op basis van de tekeningen van 3D Cadworks werd de tool geproduceerd.

Dankzij een goed netwerk gedegen leveranciers van 3D Cadworks zaten er tussen de afgewerkte tekeningen en de afgewerkte tool slechts 21 dagen. Het respecteren van deadlines en timing is zeer belangrijk voor 3D Cadworks.

www.aertssen.be

lees meer