Hijstool Gearbox | 3D Cadworks

Case studies

REALISATIE // Hijstool Gearbox

Hijstool Gearbox

Dienst:

Heavy lifting and transport

Engineering en reverse engineering

Documentatie, manuals & animatie

Computer-Aided Engineering (CAE)

Een tool ontwikkelen om een gearbox van meer dan 400 kg op een freesbank te kunnen plaatsen én deze met 1 pink 90° kunnen draaien? Dat was de uitdagende opdracht die 3D Cadworks met veel enthousiasme heeft aangenomen voor onze klant uit de landbouwsector. 

Voorbereidend traject

Voor een producent van landbouwvoertuigen ontwikkelden we een update van verschillende hijstoestellen die ze reeds in gebruik hebben. De huidige tools worden momenteel eerder ambachtelijk geproduceerd; van sterkteberekeningen is er geen sprake. Om de kennis over deze tools niet verloren te laten gaan, heeft dit bedrijf 3D Cadworks benaderd met de vraag om van verschillende bestaande hijstools een nieuwe versie aan te maken en deze uiteindelijk ook te produceren.

De eerste tool die we uitvoerden dient om een gearbox van meer dan 400 kg op een freesbank te kunnen plaatsen én deze ook met 1 pink 90° te kunnen draaien. Een uitdagende opdracht die we bij 3D Cadworks met veel enthousiasme hebben aangenomen.

We beginnen met het uitvoeren van een 3D scan van de bestaande tool. Deze scan zal tijdens het ontwikkelingsproces dienen als basis en referentie. Daarnaast hebben we ook een 3D model ter beschikking gekregen van het item dat gehesen dient te worden.

Simulatie

Na analyse van de bestaande tool wordt dan een nieuwe tool ontworpen. De ruwe vorm en afmetingen bleven grotendeels gelijk, maar de zwakke plekken van het bestaande ontwerp worden verbeterd. Daarnaast optimaliseren we het ontwerp ook naar productie en werden alle nodige veiligheidsnormen in acht genomen. Via een sterkteberekening verzekeren we er ons van dat de nieuwe tool sterk genoeg zal zijn om alle krachten te weerstaan die erop zullen komen.

Afwerking en Productie

Nadat we een positief resultaat krijgen van de sterkteberekening en het ontwerp door de klant wordt goedgekeurd, is de tool klaar voor productie. We sturen alle gemaakte werktekeningen en machinefiles naar onze leveranciers en bestellen de nodige koopdelen. Terwijl de koopdelen onderweg en maakdelen in productie zijn, werken we alle nodige documentatie af voor het CE-dossier. Om dit te vervolledigen zijn naast de reeds gemaakte werktekeningen ook een typeplaatje, gebruikshandleiding met spare parts lijst en EG-verklaring van overeenstemming nodig. We maken bovendien een QR code aan die we op de tool kleven die verwijst naar digitale onderhouds- en gebruiksinstructies.

Zodra alle onderdelen afgewerkt zijn aangekomen, wordt de hijstool geassembleerd. Aangezien de realiteit vaak toch net iets anders is dan een ideale 3D omgeving, wordt de tool nog uitgebreid getest bij ons in het atelier en eventueel ter plaatse bij de klant. Eventuele kleine aanpassingen kunnen in deze fase nog gebeuren. Nadat zowel wij als de klant tevreden zijn, wordt de tool opnieuw gedemonteerd en worden alle onderdelen gepoedercoat.

Wanneer deze terug zijn monteren we de tool opnieuw en wordt de laatste afwerking gedaan. Dit omvat dan alle documentatie verzamelen en het typeplaatje en de nodige veiligheidsstickers op de tool kleven. Eenmaal klaar pakken we de afgewerkte tool goed in en transporteren we deze naar de klant.

Case studies

Vulhopper


Wat als je containers geautomatiseerd wil laten vullen tot aan een bepaald gewicht? Voor een van onze klanten uit de petrochemie in de sector Antwerpen hebben we daarom de vulhopper installatie ontwikkeld. Deze toren dient als een trechter om containers (bins) te vullen met gebruikte, verontreinigde catallist uit een reactor.

Stofzuiger Aansluitstuk


Samen met een klant uit de nucleaire sector hebben we een stofzuiger aansluitstuk ontwikkeld voor gebruik onder water. Deze stofzuiger wordt gebruikt om RVS spanen op te zuigen die ontstaan tijdens het verwerkingsproces onder water, waardoor de spanen niet meer onderaan in het waterbad belanden.

Hijs // Transport // Stockage Tool Reactor Dumpnozzle-caps


Nieuwe reactoren op ExxonMobil kunnen rekenen op INNOVATIEVE HIJSTOOL van 3D Cadworks. Innovatieve hijstool, ontwikkeld en geproduceerd door 3D Cadworks voor onze klant HCI, met als doel de (de)montage van dumpnozzle-caps van Gofiner reactoren. Deze speciale hijstool bestaat uit een dumpnozzle-cap grijper, die aangestuurd wordt via de VHT-tool (VorkHeftruck).
Bekijk alle case studies