Vulhopper | 3D Cadworks

Case studies

REALISATIE // Vulhopper

Vulhopper

Dienst:

Engineering en reverse engineering

Documentatie, manuals & animatie

Wat als je containers geautomatiseerd wil laten vullen tot aan een bepaald gewicht?

Voor een van onze klanten uit de petrochemie in de sector Antwerpen hebben we daarom de vulhopper installatie ontwikkeld. Deze toren dient als een trechter om containers (bins) te vullen met gebruikte, verontreinigde catallist uit een reactor. 

Werking

De toren zelf bevat 3 afzonderlijke trechters: van boven naar beneden een vultrechter, een weegbunker en een storttrechter.

De vultrechter zal de weegbunker vullen tot er een gewicht van 1500 kg in zit. De vultrechter heeft een volume van enkele keren de bins, zodat we hier genoeg marge hebben om door middel van een kraan met knijpbak deze trechter continu te vullen.

De vultrechter is voorzien van een klep onderaan. Door de klep van de vultrechter te openen wordt de weegbunker eronder gevuld. Deze weegbunker is voorzien van een continu weegsysteem, dat op zijn beurt ook nog eens zelflerend is.  

Doordat het sluiten van de vultrechter niet onmiddellijk is, maar enkele seconden duurt, zal het systeem zelf leren hoe lang de vultrechter open moet staan om het gewenste gewicht in de weegbunker te krijgen. Hierdoor kan het systeem een gewicht van 1500 kg tot op 5 kg nauwkeurig bepalen.

Van zodra het vooringestelde gewicht in de bunker zit, sluit de sturing de klep van de vultrechter. Na deze stap wordt de inhoud van de weegbunker geledigd in de storttrechter, die dan op zijn beurt de catallist geleid naar de bin. Op deze manier worden de bins maximaal gevuld.

Veiligheid

Verder is de installatie ontworpen naar de huidige veiligheidsnormen. Er is een risicoanalyse uitgevoerd, die mee is opgenomen tijdens het ontwerp.

Zo zijn er nu op deze hele installatie langs alle kanten trappen en bordessen voorzien, zodat er op een vlotte en veilige manier toegang is tot de verschillende trechters, weegcellen, cilinders en allerhande andere onderdelen. Dit in tegenstelling tot de vorige installatie waar toen een stelling was rond gebouwd om dit alles te kunnen bereiken.

Ook zijn de bewegende delen afgeschermd om klemgevaar te voorkomen. 

Als laatste hebben we in samenspraak met de klant de toren voorzien van strategisch geplaatste zeilen en wanden. Dit om eventueel opwaaiend stof tijdens het vullen van de vultrechter tegen te houden, zodat een in de buurt gelegen bureaugebouw hier geen hinder meer van ondervindt.

Case studies

Hijstool Gearbox


Een tool ontwikkelen om een gearbox van meer dan 400 kg op een freesbank te kunnen plaatsen én deze met 1 pink 90° kunnen draaien? Dat was de uitdagende opdracht die 3D Cadworks met veel enthousiasme heeft aangenomen voor onze klant uit de landbouwsector. 

Stofzuiger Aansluitstuk


Samen met een klant uit de nucleaire sector hebben we een stofzuiger aansluitstuk ontwikkeld voor gebruik onder water. Deze stofzuiger wordt gebruikt om RVS spanen op te zuigen die ontstaan tijdens het verwerkingsproces onder water, waardoor de spanen niet meer onderaan in het waterbad belanden.

Hijs // Transport // Stockage Tool Reactor Dumpnozzle-caps


Nieuwe reactoren op ExxonMobil kunnen rekenen op INNOVATIEVE HIJSTOOL van 3D Cadworks. Innovatieve hijstool, ontwikkeld en geproduceerd door 3D Cadworks voor onze klant HCI, met als doel de (de)montage van dumpnozzle-caps van Gofiner reactoren. Deze speciale hijstool bestaat uit een dumpnozzle-cap grijper, die aangestuurd wordt via de VHT-tool (VorkHeftruck).
Bekijk alle case studies